Welkom op #wiznesswine. Ik ben Wim. En dit is – verrassend genoeg – een blog over wijn. Naast mijn instagram-account @wiznesswine. Ik hou van wijn -vooral rode wijn – en ik hou van lijstjes. Dus om maar meteen met de deur in huis te vallen, is dit mijn Wijn top 3:

  1. Rode wijn uit Toscane – Er is veel lekker in de wijnwereld. Maar als je het mij met het mes op de keel – doe maar niet btw – vraagt, dan kies ik voor rode wijn uit Toscane. 100% Sangiovese, of een mooie Supertuscan, I’m game!
  2. Cabernet Franc – Ja, ik hou van die sigarenlucht in mijn wijn. Of zo’n boekenantiquariaat. Dat oude, beetje roestige, dat ruik ik graag! Dat zit in Cabernet Franc en dus alles wat 100% Cabernet Franc of overwegend CF is, daar hou ik van! Chinon bijvoorbeeld.
  3. Aglianico – Beetje gekke keus, maar ik merk dat ik het erg lekker vind om wijn gemaakt van Aglianico te drinken. Uit Basalicata bijvoorbeeld, de hiel van de voet van Italië. Daar waar niks interessant vandaan komt, daar maken ze heerlijke wijn van Aglianico Del Vulture. Kom maar door.

Ook lekker: Shiraz uit Barossa Valley, Pinot Noir uit Duitsland (Spätburgunder dan)

Wie is Wiznesswine?

Ik ben Wim. En Toen ik een jaar of zes geleden omwille van de liefde van Amsterdam naar ‘t Gooi verhuisde, bedacht ik me wat de snelste weg naar integratie was in deze vreemde community in het midden van het land: golf en wijn. Ik had er in een klap twee hobbies bij. Na een paar jaar fanatiek golfen, besloot ik die andere Gooische hobby maar een op te pakken: de wijn! Begonnen met vooral Italiaanse wijn, werden de eerste schappen in de kelder al te snel te klein. Inmiddels proef en drink ik vrijwel alles, met een voorliefde voor rode wijn.

Over mij? Ik woon in ‘t Gooi – as mentioned – met mijn vrouw en drie kinderen. Twee oudere – 20 en 16 – en een kleine van 6. Wijn speelt een vrij belangrijke rol in mijn leven, al zeg ik het zelf. Van ultieme onthaaster na een dag werken, tot een sleutelrol aan de borreltafel. Inmiddels weten de meesten van mijn vrienden van mijn voorliefde, dus wordt er doorgaans ook het nodige verwacht. Het leukst van wijn vind ik blindproeven. Simpelweg een glas voorgeschoteld krijgen en dan maar raden en deduceren, totdat je een beetje in de buurt komt van wat het kan zijn. Doorgaans falikant verkeerd. Klinkt dat bekend?

Waarom een blog over wijn?

Enkele jaren geleden begon ik met Wiznesswine op Instagram. Het idee was om mijn hobby wat meer handen en voeten te geven en dit leek een leuke manier om dat te doen. Korte stukjes, meestal met een kaartje met een cijfer erop. De #wiznesswinescale, mijn eigen graadmeter van hoe goed ik de wijn vind. Volledig arbitrair en slechts alleen op mijn smaak gestoeld, met enige bias bij duurdere of juist goedkopere wijnen. Gaandeweg kwamen zo steeds meer leuke dingen op mijn pad. Van het eerste #instawine event – mede georganiseerd met Wijnstart.nl, tot een bezoek aan ProWein, tot een prachtige wijnreis naar de Apostelhoeve. En hopelijk nog veel meer. Dit wijnblog is er voor de langere verhalen, de leuke lijstjes, de dingen die ik tegenkom en wat nog meer, dat zich niet leent voor een kort stukje, maar meer aandacht verdient. Daarom Wiznesswine.nl – een blog over wijn.

Het eerste Instawine-event in Utrecht in 2018

Wijnbeoordelingen


Omdat ik nogal van cijferlijstjes of makkelijk te consumeren content ben, beoordeel ik – vrij naar de grote Robert Parker – ook graag wijnen in cijfers. 70 punten krijg je al snel voor de moeite en de #wiznesswinescale loopt tot 100. 100 punten is nog nooit voorgekomen, maar mijn wijnavonturen duren hopelijk nog lang. Het hoogste cijfer tot nu toe is er voor de machtige prachtige AnaPerenna van Ben Glaetzer.

De absolute hall of fame van Wiznesswine: Ben Glaetzer’s AnaPerenna

Samenwerken met Wiznesswine

Er is niks zo tof in het leven als zonder enige voorkennis een fles wijn openen en ervaren wat er inzit. En dat maakt de wijn dan ook zo leuk. Uiteindelijk heeft er iemand z’n best gedaan op die wijn en gepoogd die wijn zo lekker mogelijk te maken in zijn prijsklasse. Kortom, ik proef graag! Ik bespreek de wijn graag op mijn Instagram-account, maar schrijf er ook met plezier een blogje over. Maar alles uiterst onafhankelijk natuurlijk. Let me know, wim@wiznesswine.nl.