Vanaf het begin van mijn wijnreis (zoals ik de periode van het beginnen met wijndrinken tot aan nu maar gemakshalve even noem) ben ik fan van Australische wijn. Dat dikke, dat krachtige en vooral dat bijna geinjecteerde fruit, daar krijg ik vaak geen genoeg van. De ultieme uitvoering daarvan is deze Anaperenna van wijnmaker Ben Glaetzer uit de Barossa Valley. “Wat een wijn!” zou ik door de straten willen schreeuwen. Ware het niet dat mijn buren 180 jaar oud zijn en daar niet perse op zitten te wachten.
Wat maakt Ben Glaetzer wijnen zo goed?
Allereerst vind ik ze er schandalig mooi uitzien. Strakke flessen met een prachtig label. Mijn vrouw en ik noemen de wijnen altijd The Deadly Hollows, schijnbaar iets met Harry Potter wat zij in de labels ziet 🙂 Ik vind ze vooral supervet. Het zijn ook zware flessen, wat altijd meteen wat meer cachet geeft. Of zoiets.
De wijnen zijn – je verwacht t niet met Barossa Valley – gemaakt van Shiraz en een beetje Cabernet Sauvignon. Dik, vol en lekker. De wijn rijpte zestien maanden op de droesem in nieuwe vaten, ‘die voor 92% uit Frans en 8% Amerikaans eiken bestond’, zo kunnen we lezen op de website. Wel heerlijk specifiek, 8% Amerikaans eiken, maar als het helpt de wijn zo lekker te maken, vind ik dat prima. De wijn werd uiteindelijk ongefilterd op de fles getrokken, vandaar dat er dat mysterieuze ‘Unfiltered’ op de wijn bijstaat.
Je schijn er steak bij te moeten eten, maar ik vind dat zonde van de wijn. Die verdient namelijk alle aandacht!
Wie is Ben Glaetzer en waarom klinkt het zo niet Australisch?
Het blijft een wonderbaarljk verhaal dat de Duitsers bijna single-handedly verantwoordelijk zijn voor de prachtige wijnbouw in Australië. Zij kwamen in de 19de eeuw met wijnstokken naar Australië en gingen daar aan de slag. Zo ook de familie Glaetzer die rond 1888 in Australië arriveerde per stoomboot en zich uiteindelijk vestigde in de Barossa Valley in de buurt van Adelaide. Glaetzer klink dus al wat Germaans en je treft meer van dat soort namen in de Australische wijnbouw. Denk aan inmiddels bekende wijnmakers als Stephan Henschke, Peter Lehman en Rolf Binder. Voor Glaetzer bleek het een goede zet; ze zijn er gebleven en zijn inmiddels één van de oudste wijnbouwfamilies van heel Australië.
Wiznesswine beoordeling
Ben Glaetzer wijnen proef je niet vaak zo en ik helaas ook niet. Aan de wijn, van de iconische wijnmaker Glaetzer zit immers een fiks prijskaartje van rond de 50 euro. Deze wijn kreeg in 2017 maarliefst 97 punten op de #wiznesswinescale op Instagram en is daarmee officieel in the Hall of Fame.
Over wijnblogger WiznessWine
Naast Instagram blogt Wiznesswine ook steeds vaker hier, op wiznesswine.nl. Heb je tips? Ideëen? Zijn er dingen die je geproefd wil hebben hier op dit wijnblog? Van smerige Lidl-wijn tot een verticaaltje Petrus? Ik doe er niet moeilijk over! Email of dm me gerust!