Kijk. Lang niet alles wat Nederlands is, is goed. Ik bedoel, het typische Amsterdamse fenomeen WafelWinkel, is een uitvinding waar ik nou niet direct de boer mee op wil internationaal. Om maar te zwijgen over de muziek van Kane. Zo kan ik nog wel even doorgaan, want het lijstje gaat van ons voormalig beste exportproduct 2Unlimited tot en met ons progressieve cannabis-beleid. Tot voor kort kon je aan dit lijstje – zonder lullig te doen – Nederlandse wijn aan toevoegen. Niet heel lekker, gemaakt van druiven waar je niet perse zin in had én labeldesign wat zelfs mijn dochter nog mooier in elkaar kan kleuren. (Serieus, waarom moet alles in Microsoft Paint, Nederlandse wijnboeren?) Maar, de laatste tijd is er een prachtige ontwikkeling in de Nederlandse wijnen. De Kleine Schorre, Thorn en vooral Apostelhoeve gaven al enkele jaren het goede voorbeeld en nu is het moment daar dat we kunnen zeggen: Ja, Nederlandse wijn is gewoon echt lekker geworden. Sorry Gretta Thunberg, maar thank god voor de opwarming van de aarde!

En daarom is het zo tof dat er mensen zijn als Roderick Meijer die daarop nog eens lekker doorpakken. Op 1 december opent hij namelijk, in Amsterdam, (waar anders?) de eerste fysieke wijnwinkel waar alleen wijn van eigen bodem verkocht wordt. De winkel ,die wijnwinkel bob gaat heten, zit aan de het Eerste van der Helststraat, midden in de Amsterdamse Pijp. Daar waar de millenials ongestoord door de straten banjeren en vrolijk wijnfles na wijnfles naar binnen kieperen. Dat komt goed. Niet meer naar GrapeDistrict of Dirk III, maar gewoon rechtstreeks doorwandelen naar wijnwinkel Bob voor je dosis Aan de Breede Beek (Fantastische Regent) of Frysling (Toffe naam!)….

“Hoewel de tijden van ‘zure bocht’ allang voorbij zijn, weten veel Nederlanders de ‘pinot uit de polder’ nog niet goed te vinden.

Mede-eigenaar BobWijn Roderick Meijer

Waarom een winkel met Nederlandse wijn?

In supermarkten en slijterijen is Nederlandse wijn niet of nauwelijks verkrijgbaar, terwijl er inmiddels bijna 140 commerciële Nederlandse wijnmakers zijn. Die 140 wijnmakers zorgen gezamenlijk voor ruim 1,2 miljoen flessen jaarlijk. Een enorme opbrengst dus, maar relatief weinig outlets waar ze dit aan kunnen leveren. Daarom is het fijn dat er nu BobWijn is, waardoor iedereen nu de mogelijkheid heeft om laagdrempelig kennis te maken met de fantastische wijnen die ons land te bieden heeft.

Waarom heet het BobWijn?

De mannen achter Bobwijn: “De naam bob is gekozen, omdat dit een afkorting is van bestemde oorsprongsbenaming, de Nederlandse variant van het Franse Appelation d’Orgine Protégée (AOP).” De eerste bob in Nederland is in 2017 uitgegeven aan het wijngebied Maasvallei Limburg, bob Maasvallei. Er zijn op dit moment 5 bob gebieden in Nederland, met elk hun eigen eisen. 

Wat je moet weten over BobWijn

Wijnwinkel bob biedt een uitgebreide selectie die bestaat uit witte en rode wijn, rosé en mousserende wijnen uit alle 12 provincies. Deze wijnen zijn zorgvuldig geselecteerd door de eigenaren samen met sommelier Jan-Jaap Altenburg (wijn podcaster en groot fan van Nederlandse wijn). 

De vrolijke initiatiefnemers. Je ziet direct dat dit goede snuiters zijn!

De drie initiatiefnemers, Samir Doueiri, Richard Dietz en Roderick Meijer die bob bedachten, hebben ruim 30 jaar ervaring in de wijnwereld. Hun enthousiasme voor de mooie wijnen uit Nederland verbindt hen. Aan ambities geen gebrek: de mannen zijn van plan op korte termijn ook een Nederlandse wijnbar te openen en proeverijen te gaan organiseren.  

Details:
Website: www.bobwijn.nl
Instagram: Instagram.com/wijnwinkelbob
Waar? Eerste van der Helststraat 41h, 1073 AC Amsterdam

Over dit wijnblog

Wijnblogger Wiznesswine begon op Instagram. Maar blogt tegenwoordig ook hier, op wiznesswine.nl en op Facebook. Heb je tips? Ideëen? Zijn er dingen die je geproefd wil hebben? Van ramwijnen van de plaatselijke supermarkt tot mooie wijnen uit een inheems gebied in Italië? Ik doe er niet moeilijk over en proef het graag! Email of dm me gerust! Meer weten over wijnblog Wiznesswine en Wim Vis, lees gerust de bio.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire blogs..