Het zonnetje schijnt, Corona houdt ons thuis, dus we drinken massaal meer wijn. Dat blijkt uit een bescheiden rondgang rond vrienden en social media. En dat is fijn, want dat betekent dat we het er nog vaker over mogen hebben. De meeste mensen pakken met dit weer waarschijnlijk een rosé of een witte wijnvriend. Maar het is interessant om eens te proberen een gekoelde rode wijn te drinken, you might be surprised... Op advies van PitchPR proefde ik een gekoelde Ribera Del Duero en dat was verrassend lekker. Een wijnbeoordeling.

Gekoelde rode wijn – Is dat een goed idee?

Rood drinken we doorgaans niet gekoeld. En daarmee is het minder dorstlessend met het warme weer. Daarom kiezen veel mensen bij lekker weer voor wit of rosé. Die moet je immers wel lekker gekoeld drinken en valt derhalve beter in de smaak tijdens de warmte. Maar sommige rode wijn kan je prima gekoeld drinken. Niet steenkoud uit de vriezer, maar gewoon lichtjes gekoeld. Dat je het een half uurtje of uurtje in de koelkast zet bijvoorbeeld. Net wat frisser dan your average rode wijn temperature.

Welke rode wijnen lenen zich voor gekoeld drinken? Nou, het is best een leuk experiment om dat eens te proberen. Normaal zou ik zeggen dat vooral lichte wijnen zich lenen voor gekoeld gebruik. Denk aan Pinot Noir of Gamay uit de Beaujolais. Maar ik ben reuze benieuwd wat er gebeurt als je je Bordeaux uit je Miele Koelkast tevoorschijn tovert. Of een Barbaresco of Barolo uit de Piemonte. Ik denk vooral dat tannine-rijke wijnen best interessant kunnen zijn. Deze Jesus Yllera 2015 Ribera Del Duero bijvoorbeeld heeft best wat tannines. Dat is in eerste instantie best een beetje vreemd om koud te ervaren, maar vreemd genoeg haalt het het scherpe randje er wel vanaf en dus ontstaat er een wat makkelijkere dorstlesser. Interessant! Probeer het thuis eens en laat me weten wat jij ervaarde!

Wijn uit Ribera del Duero

Ribera Del Duero is nog niet eens zo lang een vooraanstaand wijngebied. Pas iets langer dan veertig jaar geleden werd het gebied pas echt erkent en kreeg het de zogenaamde DO-status. Ik ken het gebied vooral als herkomstgebied van de Vega Sicilia. En mensen die mij een beetje kennen, weten hoe fan ik ben van echte icoon-wijnen. En Vega Sicilia is er zeker een. We wachten rustig op het moment tot ik eens een glas kan proeven. Daar kan ik heus nog wel even op wachten. Heusch 🙂

Wat moet je weten over wijn uit Ribera Del Duero?

Het sterk opkomende wijngebied presenteert deze maand zijn nieuwe totaaloverzicht met meer dan 300 wijnproducenten via deze link. Het wijnbouwgebied beslaat volgende aangeleverde informatie uit ‘ongeveer 23.200 hectare, 8.148 druiventelers en ligt in het hart van Noord Spanje, 120 kilometer boven Madrid’. Dit is zon wijngebied van extreem hete zomers, dat kan je je daar voorstellen in hartje Spanje. Dat gortdroge en dat je alleen nog maar kan liggen aan een zwembad. Maar waar je bij elke stap zweetdruppels. ontwikkelt. Van dattum. Gek genoeg zijn de winters daar dan weer extreem oud. En het verschil tussen dag- en nachttemperaturen is enorm. Hierdoor ontwikkelen de druiven volle en complexe aroma’s. Ribera Del Duero maakt zo temperamentvolle en stevige wijnen, die according to uw favo wijnblogger Wiznesswine ‘verleidelijk en zwoel’ zijn. In 2012 is de regio verkozen tot beste wijnregio van het jaar. Door wie, dat weet niemand*. Maar iemand heeft het gezegd, dus het is zo.

Wijnblog Wiznesswine proeft wijn op Youtube

Tsja, en sinds Corona amongst us is, ben ik uit entertainment en zelf bezighouden gestart met het opnemen van wijnreviews en wijnbeoordelingen op Youtube. Niet te hoogdravend, zeker niet te serieus, maar vooral met als doel om te zorgen dat kijkers misschien eens iets anders pakken dan de standaard wijn in aanbieding. Vandaag proefde we dus deze geweldige Ribera Del Duero van Jesus Ylleria. Een dijk van een wijn. Voor slechts 22,95 verkrijgbaar in de betere wijnwinkel met maarliefst 90 punten op de #wiznesswinescale. Kijk de hele review om te zien wat wijnvlogger-in-spe Wiznesswine ervan vindt.

Over dit wijnblog

Naast Instagram blogt wijnblogger Wiznesswine ook hier, op wiznesswine.nl. Heb je tips? Ideëen? Zijn er dingen die je geproefd wil hebben? Van smerige wijn bij de Lidl tot een icoonwijn uit Italië? Ik doe er niet moeilijk over en proef het graag! Email of dm me gerust! Meer weten over wijnblog Wiznesswine en Wim Vis, lees gerust de bio.

* We hebben het even nagezocht. Het was het bekende wijntijdschrijft WineMag die in 2012 Ribera Del Duero uitverkoos tot wijngebied van het jaar. https://www.winemag.com/2012/11/15/2012-wine-region-of-the-year-ribera-del-duero/

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire blogs..