Kijk, mijn vrienden, kennissen en zelfs de cirkels daaromheen weten inmiddels wel dat ik een wijnliefhebber ben. Correctie: een wijnsnob. Met als gevolg dat als ik ergens vrolijk bij vrienden een borrel kom drinken, er soms stress ontstaat of ik de wijn wel lekker ga vinden. No worries, buddies, it’s all good. Zo lang je geen Jamie Oliver-wijn , ranzige Tannat of de meest goedkope wijn van de Lidl gaat schenken, zijn we goed. Proost.

Maar als je eenmaal bekend staat als wijnliefhebber, word je ook zo behandeld. Je wordt 16x getagged op Facebook als er een nieuw wijnmeubel is bedacht of een wijn-marathon in de Bordeaux wordt gehouden, en je ontvangt louter alleen nog maar wijn-gerelateerde cadeaus. Ik ben dus inmiddels best ervaren in het ontvangen van wijncadeau’s*. Een wijn kado-ontvang-ervaringsdeskundige. Ik wacht op een uitnodiging van Op1 om hier eens over te komen praten met Ab Osterhaus naast me. Tot die tijd deel ik mijn ervaringen en tips hier. Dus hier een lijstje met zes tips voor een wijn kado die je een wijnliefhebber kado kan geven:

Wijn kado tip #1: Wijn

Esporão

Kijk het beste wat je kan doen, is een wijnliefhebber gewoon een goede fles wijn kado geven. Het lijkt eng, want ‘zou ie niet alles al hebben?’ en ‘oh nee, straks is het de verkeerde’, maar net als het eerste appje naar je grote liefde, is dit gewoon een stap die je moet nemen. Je kan het! Borst vooruit, adem in en doe het.

Hoe? Ga naar een wijnwinkel, prevel wat kernwoorden over de persoon voor wie je een kado koopt tegen de eerste beste verkoper (‘Hij houdt van dikke boeken’, ‘hij kijkt vaak klusprogramma’s, maar kan zelf niet klussen’, ‘zijn favoriete voedsel is een cracker met cranberry-paté’), noem goed en duidelijk je budget en je zit geramd. De verkoper zoekt een mooie Priorat, een exotische Vinho Verde of een obscure eigen import uit Slovenië. Het enige wat jij nu nog hoeft te doen, is goed luisteren naar z’n verhaal en dat herhalen op het moment dat je je fles wijn kado geeft.

Bonustip: Mocht het er vanaf kunnen, koop dan twee flessen van je gekozen wijn. Twee is altijd fijner. Simpelweg omdat de ontvanger dan er eentje kan proeven en weet wat voor wijn ie in de kuip heeft, voordat ie m definitief op tafel zet of schenkt aan z’n wijnvrienden.

Maar…. wat je ook kan doen, is gewoon een goede webshop zoeken en er daar een bestellen. Grandcruwijnen.nl is zo’n shop, wijnen met alleen maar hoge ratings van wijnschrijvers, waar je ook nog op kan filteren. Prima idee.

Wil je nog meer inspiratie? Kijk eens voor een wijn cadeau op Charles.nl. Het toffe is dat zij mooie cadeau wijnboxen hebben. Dus mocht je zin hebben in een mooie Rioja met bijpassende doos, ben je daar aan het goede adres. Of die toffe wijnen van Esporao (ik ga niet eens proberen het accent op de juiste letter te zetten hier) kan je hier kopen in een mooie geschenkdoos. Zou ik best blij van kunnen worden!

Wijn kado tip #2: Een boek

Wijnboeken zijn tof. Let echter wel beetje op wat je koopt. Niet alles is de moeite waard. Veel is echt in de markt gezet om jou als kado-zoeker dit te laten kopen. Dat moet je dus niet doen. Als ervaringsdeskundige heb ik twee goeie tips voor je:

Wijnboek tip #1: Burp – The Other Wine book

Ik weet niet of ik hem in dit lijstje mag meenemen, aangezien er met miniscule koeienletters (I know..) achterop staat dat dit geen wijnboek is. Maar toch, verreweg het tofste wijnboek wat ik de afgelopen periode las, was Burp. Subtitel ‘The Other WineBook’. Subsubsubtitel: ‘The Punk Winebook you need in your lfe ‘ Burp voelt in alles bijna meer als een kunstboek, zo’n ding wat je nooit leest maar wel mooi in je kamer legt om mee te shinen als er vrienden op bezoek komen.

Burp is namelijk doorspekt met toffe tekeningen en gave plaatjes, maar waar het boek eigenlijk om draait is het verhaal achter wijnlabels. En daarvoor heeft schrijver Bas Korpel echt wel toffe research gedaan. Hoe de keuze is gevallen voor de wijnlabels die in het boek staan, weet ik niet, maar dat doet werkelijk niks af aan de toffe verhalen die er in staan. Tot mijn grote verbazing stond zelfs een van mijn allerfavorietste wijnen erin: Amon-Ra van de Australische wijnmaker Ben Glaetzer.

Over Amon-Ra en alles van Glaetzer type ik met genoegen nog drie pagina’s vol. Ik hou intens van alles wat Shiraz is uit de Barossa Valley, maar voor de wijnen van Glaetzer heb ik een extra zwak. En dat komt mede door het het fantastische design van de flessen, die stuk voor stuk een soort horcruxen als tekens hebben.

Wijnboek tip #2: Een hedonist in de wijnkelder

Jay McInerney: Bad to the Beaune | Wijn uit Bourgogne

Toen ik zag dat Jay McInerney een boek over wijn had geschreven, was ik niet direct enthousiast. Jay McInerney schreef in zn leven Bright Lights , Big City en die stond op de lijst van verplichte boeken die ik moest lezen voor mijn examen. Aangezien zowel ik, als verder iedereen uit mijn klas, die boeken had gelezen, werden de titels en schrijvers een reden voor waakzaamheid en ergernis. Derhalve schoot Jay McInerney’s werk Een Hedonist in de Wijnkelder eigenlijk rechtstreeks diezelfde allergie in.

Maar niks is minder waar, want dit is echt een geweldige verzameling korte verhalen over wijn. Telkens van een pagina of drie vier en vrijwel altijd insightful en komisch tegelijk. En vrij random door elkaar. Van verhalen over Big Aussie Wines (u zult begrijpen, dat sprak mij aan) tot aan een geweldig verhaal hoe een Chateau Haut Brion 1992 z’n leven redde. Maar ook een stuk over wijnschrijver Evelyn Waugh, die ooit de geweldige zinnen schreef:

‘Wijnschrijverij moet gechargeerd zijn. De wijnschrijver mag een wijn nooit lekker vinden, hij moet er verliefd op zijn, nooit een wijn als teleurstelling zien, maar als aartsvijand die je probeert te vergiftigen!’

Evelyn Waugh geciteerd in Een Hedonist in de Wijnkelder

Dat is toch geweldig! I love that. Die kennis had ik zonder dit boek nooit opgedaan. Alsmede geweldige verhalen over de wijnen in de Tavel, wijnen van Chapoutier en waarom en wat ik uit Chili moet drinken. Ik ben echt fan van dit boek en raad het elke wijnliefhebber van harte aan! Je koopt m – #nospon – hier

Wijn kado tip #3: Wijnglazen

Wijnglazen maken de wijnbeleving. Ik weet niet hoe vaak ik in mijn bescheiden wijnleven heb zitten vloeken omdat ik een geweldige wijn uit een fucking tulp-glaasje moest drinken. Fuck my life.

Maar recentelijk heb ik dus Zalto-glazen gekocht. Van die extreem dikke glazen met zo’n supermooi dun randje. Mind you, die glazen kosten 32 euro per stuk. Slaat oprecht nergens op, vooral als je bedenkt dat ik niet de handigste man in de geschiedenis van de manheid ben. Daar zijn er dus ook al enkele van gesneuveld, maar daar probeer ik maar niet te vaak aan te denken.

Maar dit zijn werkelijk de mooiste glazen waar je wijn uit kan drinken. Of je nu de prachtige Bourgogne-glazen hebt of de wat slankere Bordeaux-glazen, een feest is het. Het leukst is om voor gasten casual een wijntje hierin te schenken en ze dan zelf de magie van de Zalto-glazen te laten ervaren. Sit back and enjoy. Altijd fijn.

Afwassen gaat eenvoudig in de vaatwasser. Lijkt eng, kan gewoon.

Zalto-glazen koop je overigens bij meerdere adressen maar onder andere bij Bovino. Koop ze per 2, 4 of 6. Have a ball.

Een goed alternatief schijnen overigens de Spiegelau Definition glazen te zijn. Aanmerkelijk goedkoper en minstens zoveel lol. Tot slot, je vraagt je natuurlijk af, hoe maak je ze schoon. Nou, dat doe je dus in de vaatwasser. Dat is beter dan elke andere poging die je waagt.

Wijn kado tip #4: Coravin

Met een prijs van bijna 200 euro is dit nou niet een kado wat je casual kado geeft. Maar mocht je nou met een groep vrienden wat euro’s bij elkaar kunnen schrapen, dan is dit echt het meest fantastische wijn kado wat je kan kopen voor een wijnliefhebber.

De Coravin is een geniaal apparaat dat een gaatje boort in de kurk van de wijn en daar vervolgens met een gaspatroon een slok of meerdere slok uit kan halen. De wijn kan je vervolgens weer vrolijk terug in je wijnkelder leggen en die blijft dan nog jaren goed. Ideaal voor iemand zoals ik bijvoorbeeld, die niet altijd zin heeft om een fles open te trekken en zo toch op een random dinsdag van zijn Gaja Brunello di Montalcino 2014 kan genieten. Nog een klein glaasje voor het slapengaan, krijgt zo een nieuwe betekenis. En echt, die is geweldig.

Ik kreeg m voor mn veertigste verjaardag van mijn schoonouders en ben ze nog immer dankbaar 🙂 Ook voor hun dochter btw.

Wil je m in actie zien? Kijk deze vlog nog even:

Wat je vooral NIET kado moet geven aan een wijnliefhebber?

  1. Een vrolijke wijnhouder in een gekke vorm
  2. Een onmogelijke super-automatische wijnopener
  3. Shit om wijn te aromatiseren
  4. Een abonnement op een wijnblad
  5. En in alle gevallen, echt in alle gevallen, geen vrolijke bordjes met leuke wijnteksten erop…
Tekstbord hout "Het weer is vanavond 99% kans op wijn" 20 x 20 cm, cadeau, kado

Doe het niet. Echt niet.

Stick to bovenstaande wijntips van je favoriete wijnblogger. Dat is verreweg het beste advies. Heb je iets toe te voegen aan bovenstaande wijntips? Let me know!

* Ik gebruik de woorden cadeau en kado nogal te pas en te onpas hier. Het is waar mijn vingers zin in hadden.

Over dit wijnblog

Naast zijn activiteiten op Instagram blogt wijnblogger  Wiznesswine ook hier, op wiznesswine.nl. Heb je tips? Ideëen? Zijn er dingen die je geproefd wil hebben? Van de goedkoopste wijnen van de Lidl tot een icoonwijn uit Spanje? Ik doe er niet moeilijk over en proef het graag! Email of dm me gerust! Meer weten over wijnblog Wiznesswine en Wim Vis, lees gerust de bio.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire blogs..