Kijk, ik snap het heus wel: wijn moet vooral gedronken worden. Daar is het immers voor bedoeld. Maar nu ik tegenwoordig een iets betere baan heb en de eerste dochter officieel het huis uit is, is er ook net iets meer te spenderen. En dus biedt dat mogelijkheden om iets duurdere wijnen te kopen. En dan kom je dus plots, met je dikke billen, in het bewaarwijn-segment. Een segment waar ik ooit ver uit de buurt bleef, omdat het er duur en dik is. Maar nu, met iets meer vet op de botten, kan ik me daar naar hartenlust in bewegen. Ik koop mooie Barossa Valley Shiraz-bommen en Piemonte-parels die nog lang niet op dronk zijn, maar ooit tot volle wasdom komen. Ik geef je in dit blog vier redenen waarom ook jij af en toe een bewaarwijn zou moeten kopen. Hoera!
Reden 1: Een bewaarwijn geeft je zin in de toekomst
Ik snap heel goed dat corona kut is, dat het thuiswerken je neusgaten uitkomt en dat de stapels was niet minder worden. Je wilt niets liever dan #vriendenpeople weer met je matties feest vieren en de wijn mondkaploos naar binnen te gieten. Maar zo is het leven momenteel niet en dus heb je iets prachtigs nodig: perspectief! Een visie op de toekomst, een leven na corona. Daar kan een bewaarwijn je dus bij helpen. Als je zo’n prachtige Bourgogne Chassange Montrachet 2018 in je kelder hebt liggen, dan weet je dat er ooit een moment komt in de verre toekomst dat ie open mag en dat het leven dan weer beter is. Dat geeft je zin in de toekomst. Zin om verder te gaan. Zin om Willem Engel te vergeten en te richten op een mooier leven in 2029. Dat geeft bewaarwijn je. Hoera!
Reden 2: Bewaarwijn wordt zoveel mooier als het ouder wordt
Ik kan een lange lijst maken van dingen die niet mooier worden als ze ouder worden. Die lijst begint ergens bij McCauley McCulkin en eindigt bij tomaten. Ook melk laten ouderen is geen succes, weet ik nog uit mijn studietijd. En wijn, kan ook op de lijst. Veel wijn wordt namelijk echt niet per definitie lekkerder als het ouder wordt. Je Lindemans Cabernet Sauvignon of je Fat Bastard Merlot nu wegleggen en over een jaar of 10 trots uit je kelder halen, is – net als ‘even checken of die muggenbult nog steeds jeukt – geen goed idee.
MAAR, als je wijn hebt die WEL van degelijk niveau is, die WEL de tand des tijds kan weerstaan en die WEL lekkerder wordt naarmate ie ouder wordt, dan heb je een voltreffer. Ik check doorgaans op Cellartracker even wat de recommended houdbaarheid is van een wijn als ik twijfel. Maar meestal kan je het wel raden. Echt goede Bordeaux’s worden prachtig oud, maar ook Toscaans rood of Brunello’s uit Toscane vullen mijn kelder omdat ze de tand des tijds keurig doorstaan.
Als de wijn ouder wordt, gebeurt er namelijk iets met de wijn. De tannines worden wat zachter, waardoor de wijn minder ‘bijt’ of scherp voelt. En daarnaast ontstaan er zogenaamde tertaire smaken. Dit klinkt als gelul en dat is natuurlijk ook zo, maar wat ik bedoel is dat de wijn als het ware een onderlaagje krijgt. Alsof de allerknapste vrouw die je hebt geregeld, plots ook blijkt van bordspellen en films van Bong Joon-Ho (Parasite!) blijkt te houden. De extra laag in toch als iets fantastisch. En bij wijn is die extra laag de volle smaak van – wat ze in de wijnwereld – stal noemen of zoals ik het altijd zeg ‘oude boekwinkeltjes in Amsterdam’. En daar hou ik nogal van.
Reden 3: Een bewaarwijn is een sieraad voor je kelder
Ik klaag niet over mijn kelder. Nuja, een beetje, omdat de tent die we elke zomer in Frankrijk opzetten plus de spelletjes van mijn dochter er ook in liggen. Maar over het algemeen ben ik tevreden! Vol met mooie wijn. Nog lang niet in de aantallen die een echte fervente wijnliefhebber doorgaans heeft, maar he, ik ben pas 42. Ik moet nog een tijdje. Maar nu ik het laatste jaar wat vaker mooie bewaarwijnen in de kelder mieter, is de wijnkelder wel echt geupgrade.
Kijk, de golfliefhebber koopt één mooie driver voor in z’n tas. Een vrouw met stijl koopt doorgaans een mooie Chloé-tas om voor altijd mee te pronken. En een MAMIL spaart zn hele leven voor dat ene tandwiel (of zoiets) van carbon, zodat ze supersnel gewone burgers van de sokken kunnen fietsen, onderwijl hardop lachend met hun bevriende MAMIL’s. Nuja, dan mogen wij wijnliefhebbers gewoon ook iets te wensen overhouden. Vandaar –> ga voor die ultieme bewaarwijn. Hier wat tips;
Sassicaia – de ultieme Supertuscan
Torbreck – Barossa Valley op zn best
Chateau Musar – Coole cultwijn uit Libanon `
En ga zo maar door….
Reden 4: Denk aan dat moment dat die bewaarwijn eindelijk open mag
… in 2028, maar toch, open mag ie eindelijk! Hoe fijn is dat. Als je dochter inmiddels een leeftijd heeft dat je hem samen met haar kan drinken. Of als Corona al lang achter ons ligt. Of als The Crown aan z’n 12de seizoen bezig is. En als Linda de Mol nog steeds op televisie is.
Dan, als je na al die lange jaren eindelijk die bewaarwijn mag opdrinken: damn, dat wordt een feestje. Of niet, want soms heeft ook een bewaarwijn er gewoon geen zin. Ik kocht laatst via Marktplaats – worst beslissing ever – voor 50 piek een Amon-Ra 2006 van Ben Glaetzer. Dikke Barossa Valley Shiraz waar ik dol op ben. Hij was plat, kapot en nauwelijks smakelijk. Of dit was gewoon slecht weggelegd in een kelder, of deze had ergens wat zuurstof gekregen tijdens het liggen. Hoe dan ook, geen pretje. Zo kan het dus ook. 🙂
Tot slot, koop van een mooie wijn gewoon eens een fles of drie. Drink er een meteen, schrijf op hoe je hem vond, bewaar vervolgens de andere twee in je darkest place in het huis en drink die eens respectievelijk 3 en 6 jaar later. See what happens.
—
Over dit wijnblog
Wijnblogger Wiznesswine begon op Instagram. Maar blogt tegenwoordig ook hier, op wiznesswine.nl en op Facebook. Heb je tips? Ideëen? Zijn er dingen die je geproefd wil hebben? Van ramwijnen van de plaatselijke supermarkt tot mooie wijnen uit een inheems gebied in Italië? Ik doe er niet moeilijk over en proef het graag! Email of dm me gerust! Meer weten over wijnblog Wiznesswine en Wim Vis, lees gerust de bio.