Wijn op je scherm: Hier zijn 8 dingen die je kan kijken

Let’s be honest, wijn is bij mij meer dan alleen het drinken. Naast het kopen, is ook het ‘voortdurend eraan denken’ een nogal aanwezig onderdeel van mijn wijnhobby. I know, dit is borderline-verslaafd zijn, maar let’s ignore that voor nu…  Er zijn natuurlijk tal van series, documentaires en films over wijn gemaakt. De meest bekende being Sideways uit 2004. De meest bekende quote uit de film: ‘I’m not drinking any fucking Merlot‘. Het zorgde voor een serieuze daling in de consumptie van Merlot. Het bekende Buckler-effect 🙂 Er zijn echter nog veel meer dingen die de moeite waard zijn om te kijken waarin wijn de hoofdrol speelt. Ik zet er een aantal op een rijtje.

Somm

Documentaire, 2012,  IMDB-score: 7,1, te vinden op Netflix.

Als je ook maar enigzins fan van wijn bent, heb je dit zondermeer gezien inmiddels. Maar toch, voor degene die het gemist hebben, dit is echt een mustwatch. Vijf fanatici bereiden zich voor op de meest brute, meest heftige en meest ingewikkelde wijncursus denkbaar: de Master Sommelier. Slecht een klein clubje slaagt elk jaar, het meerendeel zakt. We volgen vijf eager gasten op weg naar het examen. Je dacht dat wijn alleen maar leuk en vertier was? Well, guess again. Voor deze mannen is het grinden en leren tot ze er bij neer vallen. Van alle beelden zijn de blind tastings het leukst. Als een autist rammen de kandidaten de kenmerken van de wijn de ether in, onderwijl in hun hoofd eliminerende wat de wijn in kwestie wel en niet zou kunnen zijn.

Het is fascinerend en pijnlijk tegelijk. Voor iemand als ik, die hoopt ooit iets van wij te weten, is het schrikbarend te zien dat dit is wat je echt zou moeten kunnen als je een echte wijnexpert bent. Dat is nog mijlen – correctie planetenver weg. Makes for cool watching though…

Sour Grapes

Documentaire, 2016, IMDB-score : 7,3, te vinden op Netflix.

Een van mijn favoriete documentaires ooit is de docu The Imposter. Ik had werkelijk geen idee waar de docu over ging en langzaam aan werd ik een bizar en waarachtig verhaal ingezogen. Dat geldt in mindere mate voor Sour Grapes, maar toch is het een fascinerend verhaal. Ik ga niet teveel zeggen, behalve dat dit voor de wijnliefhebber een absolute Must Watch is. Bizar, raar, met veel prachtige ‘wijnen’ in beeld. Ga. Dit. Zien.

Retour en Bourgogne

Film, 2016, IMDB-score: 7,0

Deze film uit 2017 geeft je een perfecte inkijk in het werken op een wijnboerderij. In deze speelfilm erven broers en zus een prachtige wijngaard in de Bourgogne, na de dood van hun vader. De spanningen tussen de broers en zus vormen de belangrijkste leidraad in de film, maar tegelijkertijd zie je hoe het leven op een wijngaard eruit ziet. Het dealen met de plukkers, het bepalen van het oogstmoment en het omgaan met de stijgende prijzen van de Bourgondische wijngaarden. De film is niet meer dan een niemandal, maar een vermakelijke niemandal nevertheless. Ben je ook nog eens geinteresseerd wijnliefhebber, dan is dit een prachtfilm.

Decanted

Documentaire, 2016, IMDB-score: 5,6, te vinden op Netflix.

Decanted is eigenlijk een vrij gewone documentaire. We volgen fragmentarisch vijf verschillende wijnboeren in een van de meest prestigieuze wijngebieden op deze aarde: Napa Valley. De wijnen uit die regio, vaak gemaakt van Cabernet Sauvignon, zijn dan ook niet goedkoop. Honderd euro is niet gek voor flesje uit Napa, maar voor de allerbeste, Screaming Eagle, moet u wellicht een tweede hypotheek nemen. De wijnboeren zijn heel gewoon gebleven, want ondanks de ziek dure wijn, ben je wel gewoon elke dag bezig met je handen in de klei of met het bedenken wat de beste blend moet worden. De wijnmaakster van Screaming Eagle, Heidi Barrett,  is voor mij in deze docu het hoogtepunt. Ze legt uit waarom haar wijnen wellicht zo goed zijn: een simpel trucje om de smaak van een wijn in zes stappen op te delen. Tof! Tel daarbij op het regelmatig gebruik van de drone, een kopie van de soundtrack van The Straight Story (shoutout naar mensen die die David Lynch-film gezien hebben) en je hebt een mooie docu van vijf kwartier die nergens uit de hoek schiet, maar, vreemd genoeg, ook nergens verveeld. Check it out!

Bottle Shock

Film, 2008, IMDB-score: 6,8

Mocht je dit hele lijstje gaan kijken, kijk dan eerst Bottle Shock en daarna pas Decanted. Het verhaal van Bottleshock – een  eenvoudige vermakelijke film met een onverwacht aardige cast (RIP Alan Rickman)  – is de reden dan Decanted uberhaupt gemaakt kon worden. De film gaat over een van de meest bijzondere momenten in de wijngeschiedenis, namelijk het moment dat de Amerikaanse wijnen voor het eerst voet aan land kregen in de traditionele wijnwereld. De Amerikaanse wijn won blind in een zeer prestigues Frans wijnconcours in 1976. Alleen daarom is de film an sich wel de moeite waard, laat staan dat je superveel zin krijgt in Chateau Montelena, de wijn die het allemaal mogelijk maakte. Funfact: De wijnmaker van Chateau Montelena is Bob Barrett. Barrett, zegt u? Ja, de man van mevrouw Screaming Eagle van hierboven 🙂

Red Obsession

Documentaire, 2013, IMDB-score: 6,8

Een documentaire die louter lijkt gemaakt om de sjiekste wijnhuizen in de Bordeaux vrij te pleiten van het vragen van enorme bizarre prijzen voor hun wijn. De docu gaat over de steeds groter groeiende vraag naar de absolute topwijnen in vooral China. Door die vraag zijn de wijnen van de grote wijnhuizen eigenlijk al bij voorbaat op, voordat ze uberhaupt in de fles zitten. Dat is wat zonde voor de wijnliefhebber, voor wie een fles Domaine de la Romanee-Conti waarschijnlijk sowieso al fantasie is, maar die door deze ontwikkeling helemaal ongrijpbaar is geworden. Deze docu laat zien hoe balen dit is voor de wijnmakers, maar dat daar verder niet veel aan te doen valt. Ik vond het een matig interessante film, maar je krijgt er wel dorst van 🙂

A Good Year

Film, 2006, IMDB-score: 6,9

Misschien wel de meest cliche-matige film die ik in een lange tijd gezien heb (en dat nog wel van Ridley ‘Bladerunner / The Martian’ Scott!). Een rijke zakenman (gespeeld door Russell Crowe) erft via allerlei omwegen een prachtige wijngaard in de Provence. Met het doel om het zo snel mogelijk te verkopen, reist hij af naar Frankrijk, alwaar hij al snel ontdekt dat de zinssnede ‘leven als een god in Frankrijk’ niet voor niet ooit is bedacht. Wat je verwacht, gebeurt in deze film. Voor de spaarzame momenten dat je zin hebt dat een film precies doet wat je verwacht, kijk dan dit. Met een glaasje wijn erbij uiteraard.

Uncorked

Serie, 2015, IMDB-score: 7,5

Uncorked is misschien wel het best bewaarde wijnbeeldgeheim voor ons Europeanen. Het is Somm, maar dan meer en in serie-verband (en dus binge-watchable!).We volgen vijf ambitieuze wijnliefhebber voor het Master Sommelier-examen. Dezelfde opzet, zelfde uitgangspunt! Wat maakt dit leuker? Omdat Somm maar anderhalf uur duurde, kun je hiermee je lol op. Er is meer tijd en ruimte om de kandidaten te leren kennen en elke aflevering werkt toe naar een climax of ultieme test. En je leert nog eens wat van zo’n serie. Mijn eerste take-away: Ik wil snel de 1990 Merkelbach Auslese drinken. Slechts 9,5% alcohol, maar de mannen in de serie gaan los hierop!  De serie is hier te kijken.

— over wizness wine – wijnblog

 

 

Populaire blogs..