Wijn is de mooiste hobby die er is. En als iets je hobby is, is er altijd een moment in je leven dat je denkt ‘kan ik daar ook mijn werk van maken?’. En dus ga je eens berekenen hoeveel flessen wijn je moet verkopen tegen welke marge om een dag minder te kunnen werken of zelfs helemaal niet meer en simpelweg te leven van of met je hobby. Ik vind dat mateloos fascinerend. Volgens de KvK zijn er 2439 wijn-gerelateerde businesses in Nederland. Het meerendeel daarvan zijn kleine webshops die wijn importeren en verkopen. In deze reeks belicht ik elke keer een van die wijnwebwinkels met telkens dezelfde vraag: hoe is het zover gekomen en wat doen jullie nu anders dan die andere? Vandaag – als eerste – de bijzondere vriendelijke kerels Job en Jip van wijnwebwinkel Tinc Set – Tincset.nl – Catalan Wines. Let’s go.

De keuzes bij Tinc Set

Jip, Jop, welkom! Vertel, waarom zijn jullie deze wijnwebwinkel begonnen? En wanneer?

Na een aantal maanden voorbereiding gingen we officieel live in November 2020. Onze naam is Tinc Set. Dit is Catalaans voor ik heb dorst. Een Catalaanse naam die toepasselijk is en goed uit te spreken voor ons als Nederlanders. 

We kennen elkaar van de hogere hotelschool in Leeuwarden. Job woont nu 4 jaar in Barcelona en Jip komt minstens één keer per jaar op bezoek. Dan maken we altijd een tripje naar een mooie plek in Catalonië. Een van die keren kregen we onverwachts een hele bijzondere wijn te proeven. Daar waren we zo van ondersteboven dat toen voor het eerst al het idee opkwam om wijn te gaan importeren.

In mei 2020 waren we herinneringen aan het ophalen en toen kwam deze wijn ook weer ter sprake. Toen besloten we om eens serieus te kijken of een eigen wijnimport haalbaar was. Een half jaar later ontvingen we onze eerste pallet met 26 verschillende Catalaanse wijnen en ging ons avontuur officieel van start. Voor de nieuwsgierige lezers: de wijn die ons zo betoverde was de Sasserra

Is het jullie fulltime? Of doen jullie het naast je huidige werk?

We doen dit allebei naast ons huidige werk. Jip werkt als financieel analist bij ABN Amro en Job werkt als Restaurant Manager bij Soho House Barcelona.

Hebben jullie lang getwijfeld om dit te gaan doen? En wat haalde jullie vervolgens over de streep?

Op het moment dat we de haalbaarheid gingen onderzoeken werden we al gauw zo enthousiast dat we in één keer door zijn gaan werken naar de opening. Op onze eigen kritische en analytische manier. We wilden niet zomaar een pallet wijn kopen puur omdat we die zo lekker vinden, maar in plaats daarvan goed nadenken over een breed scala aan hoge kwaliteit Catalaanse wijnen met stuk voor stuk een goed verhaal. De ervaring van de klant staat hoog in het vaandel, het moet immers een feestje zijn om thuis wijn te ontvangen! 

Tinc Set’s belofte

Wat maakt jullie wijnwebwinkel uniek?

Wij werken met allemaal kleine wijnhuizen die gebruik maken van Catalaanse druivenrassen. Onze visie is dat we een duidelijk Catalaanse identiteit van de wijn willen tonen. Er zijn heerlijke wijnen wereldwijd van de bekende internationale druivenrassen, zoals Chardonnay en Cabernet Sauvignon. Die staan ook in Catalonië aangeplant, maar of die nou beter zijn dan de wijnen van die druiven uit bijvoorbeeld Frankrijk? Wat we wel zeker weten is dat de allerbeste wijnen van de wereld van de druivenrassen Xarel.lo (ja, dat puntje hoort daar, WV), Trepat en Sumoll wél uit Catalonië komen! Dat is veel spannender en uitdagender als je wilt laten proeven hoe Catalaanse wijn smaakt. Ons assortiment weerspiegelt die visie volledig.

Wat is je favoriete wijn uit jullie wijnwebwinkel?

De eerdergenoemde Sasserra is absoluut een favoriet, daar begon ons verhaal mee! Daarnaast hebben we allebei onze eigen favoriete rode wijn. Jip’s favoriet is En Moviment 3 – een sappige 100% Garnacha en die van Job is de Empit Selecció – een prachtige Priorat gemaakt van 100% Carinera. En we hebben het idee dat jij (Wim) je daarin goed kan vinden.

En dat klopt, ik maakte een jaar geleden deze video over twee wijnen die ik kreeg van wijnwebwinkel Tinc Set en tot de dag van vandaag is de Empit Seleccío een favoriet.

Tot slot, mag ik die favoriete wijn dan ook proeven?

Nou, dat mocht en dus proef ik – Wim – de Sasserra. Een werkelijk krankzinnige fles wijn gemaakt van een druif waar ik nog nooit van gehoord had: Malvasia de Sitges. Ik lees op de website Geluksdruif.nl – toffe naam – dat het een zeer lastig te telen druif is, die ooit vanuit Griekenland naar Spanje is gekomen. En dat er nog slechts een handjevol producenten deze wijn maken. Een unieke ervaring dus en dat is het. Of zoals de mannen van Tinc Set zeggen: ‘Dit is geen giechelwijn voor bij de paprikachips’ –> I LOVE THIS, wat een prachtomschrijving.

Wat maak ik ervan: Een rare mandarijnkleurige wijn staart mij aan en ik heb nauwelijks woorden. Alsof een sherry zich probeerde te morphen tot een wijn, maar halverwege doodleuk iets anders ging doen. En nu licht een soort semi-gemuteerde vriend in mijn glas te hangen. Is het lekker? Ja, verrukkelijk. Kan ik het duiden? Nee. Het is dus een soort David Lynch-film. Ik snap er geen reet van, maar godnondeju wat is het mooi en wat maakt Angelo Badalamenti er mooie muziek bij. Ik proef van alles – van appeltaart die over tijd is tot aan wat ik denk dat letterlijk de smaak is van een engeltje die over je tong piest – en het is geweldig. Dank voor deze ervaring, Tinc Set. Ik ga de paprikachips pakken!

Over wijnblog Wiznesswine.nl:

Wiznesswine proeft

Wijnblogger Wiznesswine begon op Instagram. Maar blogt tegenwoordig ook hier, op wiznesswine.nl en op Facebook. Heb je een toffe wijnwebwinkel en wil je ook meegenomen worden in deze reeks? Email of dm me gerust! Meer weten over wijnblog Wiznesswine en Wim Vis, lees gerust de bio. En zin om samen te werken of je wijn te proeven, heb ik altijd.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire blogs..