Ik kan best goed vroeg opstaan, maar ik doe het te weinig. Vermoedelijk kan ik ook heel goed schermen, zelf guacamole maken of degenslikken, maar ook dat doe ik te weinig. Maar vandaag sta ik met alle genoegen vroeg op. Ik ben immers door de vriendelijke broer en zus van Bovino Wines uitgenodigd om het Maastrichtse wijnhuis ApostelHoeve te bezoeken.

Nederlandse wijnen?

Als je een random voorbijganger vraagt of er in Nederland zijn wordt gemaakt, schudt hij waarschijnlijk van nee. Ik kom zelf ook niet heel veel verder dan Kleine Schorre in Zeeland en Apostelhoeve in Maastricht. Uiteraard zijn er nog wat andere wijnhuizen in  Nederland, maar deze steken er echt met kop en schouder bovenuit.

Na een reis van bijna 3 uur kom je aan in Maastricht. Leuk dat ze dit nog Nederland noemen, maar dat slaat bijkans nergens op. Alles voelt hier Vlaams of Frans, maar in ieder geval niet Nederlands. De mensen zijn zachter, de huizen staan schots en scheef en er is een wijngoed 🙂 Met een taxi werden we richting de ApostelHoeve gereden. Weggetje links, drie keer rechtsaf en daar kom je plots dat pittoreske plekje binnen. Ik was echt onder de indruk. Wat voelde dit mooi. En net als je op een kersverse camping als kind vroeger al eerst naar het zwembad rende, zo rende ik direct richting wijnstokken. Jaaaa! Daar stonden ze. Ik zag direct allerlei Instagram-fotos voor me 🙂

apostelhoeve wiznesswine
Zoals dit soort foto’s. Uw blije wijninfluencer in de wijngaard….

In de wijngaard Apostelhoeve

We werden ontvangen door meest sympathieke wijnmaker ever, Robin. ‘Zoon van’ en de derde in rij om wijn te maken op De Apostelhoeve. We kregen een bubbel, die lekker was, maar dat zegt bij mij niet zoveel, want ik hou niet perse van bubbels. Daarna gingen we de wijngaarden in. Ons gezelschap bestond uit doorgewinterde wijnjournalisten, een paar wijnbloggers, enkele foodies en een Limburg-blogster, waar ik een beetje verliefd op werd. Niet echt natuurlijk, maar toch…. Iedereen nam voortdurend foto’s en aantekeningen, altijd gezellig zon fanatiek clubje.

Eerst kregen we de wijngaarden te zien. De Apostelhoeve maakt alleen witte wijn, maar heel heel misschien komt daar binnenkort ook rood bij. Dat zou geweldig zijn natuurlijk. Robin praat honderduit. Over hoe je wijn maakt, hoe moeilijk (‘Elke druif vergt een andere aanpak’) en makkelijk (‘Als de druiven goed zijn, is de rest eigenlijk heel simpel’) wijnmaken, waarom 2018 een lastig jaar was (tikje te warm) en welke gevolgen dat heeft gehad (de Pinot Grigio was een beetje te zoet —> gevolg een late-oogst-dessert wijn!). Hij laat ons de persen zien, de lege flessen en vertelt vooral hartverwarmend over zijn opa die het bedrijf heeft opgericht en die nog steeds af en toe komt helpen. Heel erg bijzonder!

Proeven met de winefluencers

Apostelhoeve 2018 proeven

Daarna mogen we de 2018 jaargang proeven. Oh boy, wat een feest. We beginnen met de Muller Thurgau. Een heerlijk fris zomerbriesje  van een wijn. Ik vind hem heerlijk en neem drie flessen mee terug naar Nederland 😉 Daarna volgt de Auxerrois, een druif die je vaker ziet in Nederland, omdat ie goed gedijt hier. Prima wijn, genieten! Daarna volgt de Riesling en daar schijnt echt de klasse van de Apostelhoeve doorheen. Heerlijk genuanceerd, maar toch spannend in het glas. Riesling kan altijd een beetje gek zijn, dat is deze niet. Deze is eigenlijk wat je hoopt dat het is, een fijne Riesling 🙂 Volgt u het nog?

Daarna volgende twee verschillende Pinot Gris’s en tot slot de Late Bottle Harvest dessertwijn. Een unicum in de geschiedenis van de Apostelhoeve. Voor een flesje van 375cl is €32,50 een behoorlijke prijs, maar man oh man wat een feest dit. En dit wordt de komende jaren alleen nog maar lekkerder. Ik neem er hier ook maar stiekem twee van mee, je propt ze immers zo weg in je tas.

The solid gold that is Apostelhoeve dessertwijn

Eten in Maastricht

Daarna worden we naar een van de leukste restaurants van Nederland gereden, Café Sjiek. Verrassende bereidingen van asperges (hoe kan het ook anders in Maastricht) in combinatie met de meest verkopende Apostelhoeve-wijn: de Cuvee XII. Ik zit naast een van de grote WijnInsta-helden van Nederland, Goswijn Simons, @thestoryofmywine, met meer dan 77k volgers. Ik leer veel van hem, raak geïnspireerd en besluit weer fanatiek door te gaan met mijn Insta-account: @wiznesswine. Dankjewel Goswijn! Dankjewel @bovino en dankjewel Apostelhoeve. Het was een geweldig avontuur.

Wiznesswine wijnblog

Naast Instagram blogt Wiznesswine ook steeds vaker hier, op wiznesswine.nl. Heb je tips? Ideëen? Zijn er dingen die je geproefd wil hebben? Van smerige Lidl-wijn tot een verticaaltje DRC? Ik doe er niet moeilijk over! Email of dm me gerust!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire blogs..