Ik kom net terug uit Frankrijk. Fijne vakantie op de camping. We zaten niet in een wijngebied, mijn vrouw wil immers ook rust. Maar op een uurtje rijden, ligt de bovenkant van de Loire. Een streek die nauwelijks bekend is in Nederland, laat staan de wereld, genaamd de Jasnieres. Daar maken ze witte wijn voornamelijk van Chenin Blanc en rode wijn van de Pinot D’Aunis. Dat laatste mag u vergeten, want dat is nauwelijks de moeite waard. Maar die Chenin Blanc is natuurlijk fantastisch. Maar hoe lekker ook, en hoe fan ik ook ben van de oude wereld, de Chenin Blancs uit Frankrijk leggen het in mijn persoonlijke toplijstjes toch echt af tegen zijn Zuid-Afrikaanse broertje. De Chenin Blanc uit Zuid Afrika is werkelijk top.

Dat bleek nog maar eens toen ik op uitnodiging van de buitengewoon vriendelijke Anita van het Huizensche wijnimportbedrijf Kaaps Wijnhuis deelnam aan een proeverij van acht verschillende Zuid-Afrikaanse Chenin Blancs. Of is het Chenins Blanc?

Maar eerst….

Maar voordat we aan een verhaal over de geweldige wijn beginnen, eerst aandacht voor werkelijk het meest slechte bordje dat ik ooit in een etablisement heb gezien. Dit is geenzins de schuld van het Kaaps Wijnhuis, de locatie was immers voor de rest perfect en de hapjes ook, maar man oh man, wie heeft dit verzonnen. Zit u? Komt ie:

Hoe dan…?

Een paar opmerkingen:

  • ‘Kom binnen’. Hoe dan? Het bordje hangt binnen en kan je van buiten niet zien.
  • ‘Dank voor je compliment over mijn broek, maar het is een sarong eigenlijk. Vond ik wel leuk voor een wijnproeverij’
  • ‘Lust ik koffie of thee?’ ‘Nou, ik hou niet zo van brocolli, dus als dat er niet in zit verder, ben ik ok.’
  • ‘Stukje gebak erbij’ Krijg ik dan een halve moorkop? Of een stukje slagroomgebak? Nuja, dank iig.
  • XXX terug, schatje!

Wijnen gemaakt van Chenin Blanc

Maar genoeg over dat lelijke bordje, het deed immers niks af aan de fantastische wijnen. We proefden zes verschillende Chenin Blancs en begonnen bij een van mijn favorieten: Big Easy van Ernie Els. Waarom Big Easy? Dat is bijnaam van Ernie Els, die golft en zijn pis nooit lauw laat maken. Hij is de rust zelve. En dat mag ook wel als je zo goed kan golfen. Hij sloeg in z’n hele carrière, hij is pas 50, zo’n 49 miljoen dollar bij elkaar. Tsja, dan zou ik mij ook niet echt druk meer maken als ik een keer een bal in plomp sla. Daarnaast heeft Ernie er een hobby bij gevonden in de vorm van het maken van wijn. Dit is een geweldige value-buy. Deze Big Easy Chenin Blanc kost slechts kost potverdrie slechts €8,95, maar smaakt als een flinke 15-euro klapper. Net geen hole-in-one, maar toch zeker een birdie van Ernie! Well done.

Andere favorieten van de middag waren de wat meer fruitige Olifantsberg Chenin Blanc voor slechts een tientje de fles. En de werkelijke prachtige Mullineux Old Vines White die de meest bizarre blend van druiven was die ooit proefde. Een blend van – hou je vast – 74% Chenin Blanc, 8% Clairette Blanche, 6% Grenache Blanc, 7% Viognier, 2% Semillon Gris, 2% Viura (bekend van de witte Rioja!) en 1% Verdelho. Licht eclectisch, to say the least… 22 euro is een stevig prijskaartje, maar wel de moeite waard. Uw favoriete wijnblogger Wiznesswine nam er iig twee mee voor in de kelder. Hoera!

Waarom ik verliefd ben op Chenin Blanc uit Zuid-Afrika

Wat maakt die uit Zuid-Afrika nu zoveel lekkerder dan z’n Franse broer? Uiteraard moet je als wijnliefhebber altijd diep respect hebben voor de oude wereld. Dat is soms lastig. Ik hou bijvoorbeeld van Australische Shiraz, dik aangezet en het liefst al wat ouder en van goede kwaliteit. Je kan me wegdragen. Maar dan zijn er mensen die dat te gemaakt vinden, too much, over done en mij proberen te vertellen dat ik voor een goede Rhone-versie moet gaan. Zoveel eleganter, ‘je proeft het terroir’ zeggen ze dan, en dan kan je als Nieuwe Wereld-fan maar het best je hoofd buigen en ‘ohja, sorry, je hebt gelijk zeggen’…. terwijl je stiekem nipt aan je Nieuwe Wereld-glas.

Dat heb ik ook met Chenin Blancs. Waar de Franse – en obvious disclaimer: ‘Ik heb ze niet allemaal geproefd’ – mij doorgaans iets eleganter en subtieler overkomen, zijn die uit Zuid-Afrika gedurfd en gewaagd. Goed vol, stenig – niet voor niets is Steen de naam van de Chenin in Zuid-Afrika – en met diepgang. Ik word er zoveel blijer van dan van z’n Franse broertje. Maar mocht iemand mij van het tegendeel willen overtuigen en een hele dikke Vouvray willen inschenken, dan ben ik bereid te luisteren 🙂 Ok, oude wereld.

De lekkerste: Mont Blois Groot Steen

By far de meeste lekkere een bijzondere van het stelletje was de Mont Blois Groot Steen 2017. Wat een wijn! Het valt me op dat veel wijnmakers in Zuid-Afrika vrouw zijn. Hoe cool. Ik bel al jaren stille aanbidder van Samantha O’Keefe, die de wijn Lismore maakt in Creighton in Zuid Afrika. Haar pronkstuk Lismore Viognier is misschien wel de lekkerste witte wijn die ik ooit dronk. Deze Chenin is ook gemaakt door een vrouw, en, toeval of niet, ook om te janken zo mooi. De wijnmaakster Nina-Mari Bruwer gebruikt voor deze 100% Chenin alleen druiven van 33 jaar oude stokken – in Zuid Afrika bosstokkies genoemd, van één specifieke single wijngaard uit de Robertson Vallei. De fles is loeizwaar en heeft een ziel waar je een gemiddelde opslagruimte nog een puntje aan kan zuigen. De wijn is gelig, alsof het een oudere Riesling is. Dik, mooie zuren en geweldig lekker. Er zijn slechts vijf vaten gemaakt! Hieronder vertelt Nina-Mari alles over haar Chenin Blanc.

Het is dat mijn lieve dochter Linde (21) niet van Chenin Blanc houdt, anders zou ik het zeker nog vaker drinken thuis. Ik ga binnenkort gewoon blind Chenin Blanc aan haar schenken en kijken of ze het proeft. We gaan het meemaken. Die jeugd van tegenwoordig ook…

Tot slot:

Tijdens de proeverij werden er ontzettend lekkere hapjes gepresenteerd. Chenin Blanc leent zich namelijk voor interessante gastronomische toepassingen. Het Kaaps Wijnhuis maakte een leuke PDF met vijf interessante recepten die je kan pairen met Chenin Blancs. Wil je die downloaden? Klik dan hier.

Over dit wijnblog

Naast zijn activiteiten op Instagram blogt wijnblogger  Wiznesswine ook hier, op wiznesswine.nl. Heb je tips? Ideëen? Zijn er dingen die je geproefd wil hebben? Van de goedkoopste wijnen van de Lidl tot een icoonwijn uit Spanje? Ik doe er niet moeilijk over en proef het graag! Email of dm me gerust! Meer weten over wijnblog Wiznesswine en Wim Vis, lees gerust de bio.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire blogs..