Het leven is momenteel niet wat het moet zijn. Dat zijn jullie vast met mij eens. De winkels zijn niet open, je verstaat mensen niet omdat ze én veraf van je staan én een mondkapje op hebben en tot ovemaat van ramp kan je in de vakantie met je kind niks anders doen dan wandelen of netflixen. I choose netflix. Maar goed, ook voor wijnimporteurs is het leven niet heel makkelijk momenteel. Konden ze voorheen nog een augurk, een knakworstje en een zilveruitje op een partyprikker rijgen, stukje brood erbij en wat kannen water op tafel gooien en zo een vrolijke wijnproeverij hosten, tegenwoordig of momenteel kan dat louter en alleen online. Een online proeverij. Dat klinkt nog kutter dan een warm kerstfeest of een afgesproken supriseparty. Maaar….. dat is het niet.

Kaaps Wijnhuis heeft van de nood een deugd gemaakt en host online proeverijen compleet met de wijnmaker en wijngaardeigenaar erbij. Rechtstreeks vanuit Zuid Afrika. In dit geval van wijnhuis Glenelly in Stellenbosch. Dus dan zit je dus op je vrije zaterdagmiddag in februari in Nederland te kijken naar twee mannen in polo-shirts op een fantastisch prachtige wijngaard. Jaloersmakend mooi. Maar wel leuk! En enorm leerzaam. Tijdens de proeverij praten de mannen honderduit over waarom ze welke wijn zo en zo maken en hoe ze van plan zijn de wijn elk jaar nog beter te maken. Ondertussen kunnen mensen thuis vragen stellen en is er zowaar vrolijke interactie. Hoe leuk is dit!

Glenelly Estate: Mooie etiketten, mooi verhaal

Dorpsgenoot en wijnliefhebber Anita verkoopt louter Zuid-Afrikaanse wijnen, sinds ze ooit haar hart daar verloren is. Dat doet ze op enthousiaste wijze – Anita is altijd goedlachs – en haar man volgt haar trouw. Samen hebben ze het bedrijf Kaaps Wijnhuis en inmiddels heb ik best wat van hun wijnen geproefd. Ik kan – als voormalig niet-liefhebber van Zuid Afrikaanse wijnen – inmiddels zeggen dat ik hun wijnen vaak erg lekker vind. Vooral dus die van Glenelly Estate. Glenelly heeft alle verschijnselen van een chique en mooi wijnhuis. Goede etiketten en een mooi verhaal.

Want wijnhuis Glenelly heeft een iconische eigenaresse met een onmogelijke naam: Lady May de Lencquessaing. Probeer dat maar eens te typen met autocorrect. Na een indrukwekkende wijn carrière in Frankrijk met het beroemde Chateau Pichon Longueville startte Lady May de Lencquessaing in 2003 met het Glenelly Estate. En op de een of andere manier zie en proef je dat statige er wel in door. Ik vind de flessen mooi, maar de wijn nog mooier.

Hoe wijn leuk blijft in tijden van corona? Drink Glenelly

De vier wijnen die we proefde tijdens de proeverij waren:

  • Glenelly Estate Glass Collection Cabernet Sauvignon 2018
  • Glenelly Estate Reserve Red 2014
  • Glenelly Estate Reserve Chardonnay 2019
  • Lady May 2014

Over de CabSauv kunnen we kort zijn, dat was niet mijn wijn. Voor net iets meer dan een tientje – 10,95 – is het een prima wijn hoor, maar ik hou gewoon niet zo van pure CabSauvs.

De Estate Reserve Red 2014 is een van mijn favoriete wijnen van rond de 15 euro. Enorm verleidelijk glas is deze verkapte Bordeaux-blend van 19% Syrah, 40% Cabernet Sauvignon, 18% Merlot, 18% Cabernet Franc en 5% Petit Verdot. Echt mooie diepgang en helemaal mijn wijn. Goede ratings op Cellartracker en Vivino en – to top it off – een 5 sterren rating van wijncriticus Platter. Ja, ik durf hier prima het predikaat #kooptip aan te hangen. Hoera!

De witte Chardonnay is wat je verwacht van een witte Chardonnay uit Zuid-Afrika. Dikke boterige neus, mooie volle smaak en zo’n prettige zwemerige afdronk. Ik word er heel blij van en deze – voor 15 euro – is oprecht mooi. Ja, dit trek ik nog een keertje open deze lente. Echt lekker!

En tot slot, het absolute vlaggenschip van Glenelly: de Lady May uit 2014. Gemaakt van  74% Cabernet Sauvignon, 12% Merlot, 10% Cabernet Franc en 4% Petit Verdot was ik er zeker over te spreken, maar niet totaal onder de indruk. Misschien is het het overschot aan CabSauv wat het nogal donker-fruiterig maakt, waar ik niet perse heel erg van hou. Maar dit is zeker een wijn die indruk maakt. Had ook nog best een paar jaar kunnen liggen. Wil je iets bijzonders? This might be your wine!

Tot slot: Kaaps Wijnhuis organiseert vaker van dit soort proeverijen. Binnenkort een met een top-restaurant. Erg leuk! Kijk op hun site en schrijf je in. Anita is heel aardig 🙂

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wijnblogger Wiznesswine begon op Instagram, maar blogt tegenwoordig ook hier op wiznesswine.nl en op Facebook. Binnenkort verkoopt ie zelfs wijn, via een nieuwsbrief. Inschrijven daarvoor doe je hier!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire blogs..