Kijk, buiten mijn werk om ben ik ook niet de meest actieve persoon op aarde. Hoewel mijn hoofd regelmatig overuren draait, is mijn productiviteit op het gebied van bijvoorbeeld het huishouden of alles wat mijn vrouw ‘de basis’ noemt nog wel eens ondermaats. Een van de dingen waar ik wel geweldig goed in ben, is wijn bestellen. Uren scrollen, zoeken naar iets aangenaams of bedenken waar wijngebied-technisch de gaten in mijn wijnkelder zitten. Ja, ik ben een wijnsnob, I know. Maar stel je voor dat je nou op het gebied van wijn kopen ook lui zou zijn. Dat je dus wel van wijn houdt, maar uit gebrek aan inspiratie, kennis of doorzettingsvermogen elke keer maar inspiratieloos de aanbieding uit de kopschappen van de Albert Heijn of Jumbo pakt. Tsja, dat zou ik dus echt oprecht jammer vinden. Zo jammer, dat dit eigenlijk de hele raison d’être van WiznessWine samenvat. De wens dat u gewoon iets lekkerdere wijn gaat drinken. Zo simpel kan het zijn. Een van de hulpmiddelen die daarbij goed van pas zou kunnen komen, is een goedbewaard geheim of gewoon een fijne tip: een wijnabonnement. Maar welk wijnabonnement moet u nemen?
Een wijnabonnement: Je betaalt maandelijks een bedrag van rond de 30-40 euro en krijgt elke maand dus drie flessen wijn thuisbezorgd. Een soort wijnkado voor jezelf. En dat dan elke maand. De lol is dat het je geregeld uit je comfortzone trekt of iets doet drinken dat je daarvoor nog nooit gehad heb. Nooit in mijn leven had ik gedacht Oostenrijkse Zweigelt te drinken, totdat ik ergens in een van de boxen dit tegenkwam, inschonk en verkocht was. Of een rosé uit Italië. Dat zou nooit mijn eerste keuze zijn in de wijnwinkel. Laat staan in de supermarkt. Maar ik vond het in een wijnbox en sindsdien word ik er best gelukkig van.
Kortom, dit is de way to go als je af wil van je wekelijkse doos generieke Grüner Veltliner van de Lidl of die eeuwige Wild Pig van de Appie. Leuke wijn, vast heerlijk genieten, maar als je echt zo van wijn houdt, is het leuk om je horizon eens te verbreden. Je wil niet weten wat voor plezier je dat kan brengen. Thank me later.
De wijnabonnementen
Er zijn op de Nederlandse markt een handjevol wijnabonnementaanbieders (3x woordwaarde, al past het niet op een scrabblebord natuurlijk). Voor zover ik kan vinden, zijn dat Tasteclub van Grapedistrict, Baltazar, VinoBox, De Wijnzoekers en dan heb je nog Vinoos, DeBesteWijnbij en ook De Wijnbeurs heeft zijn eigen wijnabonnement. Ik denk dat dat laatste maandelijks drie flessen La Pauline zijn 🙂 Oh nee, dat is flauw.
Ik heb voor deze test/vergelijking/wijnabonnement-review de volgende wijnabonnementen meegenomen:
De wijnboxen in de test:
Baltazar – www.baltazar.nl – 34,50 euro per maand – 3 flessen
DeWijnzoekers – www.dewijnzoekers.com – 35 euro per maand – 3 flessen
Tasteclub – www.tasteclub.nl – vanaf 32,95 per maand – 3 flesssen
Vinobox – www.vinobox.nl – vanaf 29,95 per maand – 3 flessen
Wat gaan we doen?
Kijk, uiteindelijk is een wijnabonnement natuurlijk altijd een goed idee. Dus laat mijn waardeoordeel je niet weerhouden om een van de besproken abonnementen te nemen. Maar wel leuk om alle wijnboxen tegen dezelfde lat te leggen. Vandaar hier de softe criteria waarop we naar elke box zullen kijken:
De Presentatie: Hoe ziet de box eruit? Hoe is de bijgevoegd informatie? De Wijnen: Hoe is de kwaliteit van de wijn? Is het lekker? Is de wijn leuk en bijzonder? En de wow-factor: De nauwelijks SMART-te-formuleren MarieKondo-factor. Does it spark joy?
Over de wijnabonnementen – Wat moet je weten over de wijnboxen?
Baltazar
Baltazar wordt gerund door een paar vriendelijke boys uit Leiden, waarvan de een Joost heet en ik die naam van de ander altijd vergeet. Ik heb ze nu een paar keer mogen ontmoeten en het enthousiasme straalt er doorgaans af bij ze. Baltazar haalt de wijnen zelf op bij de wijnboeren in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Oostenrijk en soms Italië. Ze zoeken daarbij specifiek naar onafhankelijke en kleine wijnboeren.
Hoe ziet box van Baltazar eruit? Wat direct opvalt aan de wijnbox van Baltazar is dat deze tot in de puntjes verzorgd is. Het bijbehorende boekje is kleurrijk en leest als een magazine, inclusief een passend recept bij een van de wijnen in de box. (Confession: die heb ik werkelijk nog nooit gemaakt. Ik ben een hardnekkige wijnspijs-ontkenner 🙂 Ik sta open voor elk tegenbewijs ) Maar het meest in het oogspringend zijn de wijnen. Baltazar lijkt een voorliefde te hebben voor wijnen met geweldige etiketten en dat zie je terug. De wijnen zien er altijd geweldig uit en lenen zich dan ook perfect als last-minute kadootje bij een dinerdate, als je zelf weer eens vergeten bent wat te halen 🙂 #tip
Wow-factor: Ja! Die wijnen zien er echt heel mooi uit. En de teksten zijn om je vingers bij af te likken. Well done!
DeWijnzoekers
Over DeWijnzoekers: Voor ik over DeWijnzoekers begin, een korte disclaimer: Ik zal niet ontkennen dat de beide Wijnzoekers, Richard en Taco, in het echte leven, het leven naast mijn wijnbezigheden, bijzonder goede vrienden van mij zijn. Sterker nog, ze waren erbij toen ik vorig jaar augustus mijn ja-woord gaf aan mijn dame. Dat doet echter niet af aan mijn oordeel of bevindingen over hun wijnbox. DeWijnzoekers hadden de vurige wens om het ‘aangename met het aangename te verenigen’. Samen op wijnreis naar verschillende plekken in Europa, wijn proeven, wijn goed bevinden en dan meenemen naar Nederland om dat maandelijkse in een wijnbox van drie flessen bij de mensen thuis te brengen. Je kan ze niet tegenspreken dat dat een fantastisch idee is. En zo geschiedde. Inmiddels hebben ze een flinke schare aan abonnees aan zich weten te binden die ze elke maand de wijnbox persoonlijk – op enkele verre adressen na, die betalen 4,95 verzendkosten – thuis komen bezorgen. De wijnbox valt op doordat de wijnen elke maand van een wijnhuis komen. Waar de andere wijnboxen een assorti maken van landen of streken, geeft de wijnbox je drie wijnen van een wijnhuis. En dat geeft je direct wat meer diepgang,alsof je even het volledige menu van een restaurant doorproeft en je niet alleen baseert op het voorgerecht
Hoe ziet de box van DeWijnzoekers eruit? De wijnbox oogt mooi. Zoals eerder gezegd, zo’n wijnabonnement is een beetje een kadootje voor jezelf en dat hebben ze bij DeWijnzoekers goed begrepen. De wijnen liggen in een bedje van zwart cellophaan, er zit een fijn met gouden stift handgeschreven kaartje bij me een semi-persoonlijke boodschap en bij de wijnen zit een leaflet die je alles uitlegt over het wijnhuis en de wijnen. Een kniesoor zou kunnen zeggen dat dat het leaflet wel heel veel lijkt op een stencil wat mijn dochter doorgaans van de basisschool meekrijgt om haar topo ‘Rivieren in Nederland’ te leren en dat een wat dikker papier niet zou misstaan, maar ik ken verder geen kniesoren en ik kan me voorstellen dat de marges klein zijn. Maar al met al, een prachtig ogende wijnbox die je maandelijks hoogstpersoonlijk wordt uitgereikt. Chapeau.
Wow-factor?
De box van DeWijnzoekers voelt heel persoonlijk. Ze komen bij je langs, er zit een handgeschreven kaartje met je naam bij en de box ziet er goed uit. Dat is de wow-factor van DeWijnZoekers-box.
Vinobox
Over Vinobox: Vinobox wordt gerund door Stephan Spijkers (Wat een topnaam!) en Flip Haarsma, die na vijf jaar in de wijn met het idee kwamen om een wijnbox te sturen. Vinobox werkt met vijf importeurs en wat eigen import en heeft zodoende alle mogelijkheden de box op verschillende wijze in te vullen. Net als Tasteclub werkt Vinobox met een soort smaak-algoritme om te kijken wat je lekker vindt en daar wijnen op af te stemmen.
Hoe ziet Vinobox eruit? De wijnen van Vinobox komen in een mooie en stevige doos. De box is de goedkoopste van de vier boxen en misschien merk je dat heel voorzichtig aan de het bijgeleverde materiaal. Waar anderen kiezen voor een wat dikkere leaflet met de wijnbeschrijvingen, zijn de briefjes van Vinobox wat flimsy te noemen. Geen ramp, maar alles speelt een rol in beleving dus hier ligt nog een verbeterpunt. En dat dingen bij Vinobox er mooi uit kunnen zien, bewijst de website:
Kijk, als je typografie er zo uitziet, dan is de basis er wel om alles nog wat mooier te maken!
Wow-factor?
Tsja, toch die rosé. Zo zie je een fles maar zelden. Hebben ze elke maand zo’n eyecatcher?
Tasteclub
Over Tasteclub:
Tasteclub is onderdeel van GrapeDistrict. GrapeDistrict is een superleuke wijnwinkel met vestigingen in vooral Amsterdam, Utrecht en Haarlem. Grapedistrict deelt zijn wijnen in op smaak en dat zie je ook terug in de wijnbox. Alles is gericht op smaak en dus moet je voordat je überhaupt een wijnbox bij Tasteclub kan bestellen een smaaktestje doen. Hou je van mosselen? Drink je graag cassis? Je swiped smaken links of rechts aanvankelijk van je voorkeur en daar komt uiteindelijk een smaakprofiel en een wijndoos-suggestie voor je uit. Superleuk om te doen. Alleen jammer dat je de uitslag pas krijgt als je eerst je emailadres achterlaat. De marketing-machine van GrapeDistrict/Tasteclub is in ieder geval on par en je kan er niet omheen. Freek van Tasteclub werd een frequent bezoeker van mijn mailbox 🙂 Heusch niet erg, het is immers om het evangelie van lekkere wijn te verspreiden, wie kan daar nou wat op tegen hebben? Tasteclub is er al vanaf 32,95 per maand. Je kan ook een box van 6 flessen bestellen, dan is de box 49,95 per maand.
Hoe ziet de box van Tasteclub eruit? Al bij de eerste keer dat ik een box van Tasteclub zag, dacht ik ‘Ja, dit hebben ze lekker gedaan’. De box is mooi versierd en daar is echt aandacht aan besteed. Het is – en dat is natuurlijk echt voor de doos-nerds – de enige doos die in de lengte opent, waardoor je de wijnen meteen rechtop hebt staan als het ware. Dat oogt mooi, vind ik zelf. Maar goed, ik ben dan ook een doos-nerd. De bijgeleverde informatie is mooi. De kaartjes zitten in een envelopje. Het voelt misschien net iets te overgeproduceerd, maar dat is een kwestie van smaak. Mooi is het in ieder geval!
Wow-factor?
Ja, die box van Tasteclub komt binnen als een waar kado! Mooie doos, mooie wijnen op het eerste oog en dit verhaal klopt. Een wijnbox zoals het hoort!
Het wijnabonnement-testpanel
Ik wil niet teveel nadruk leggen op welke wijn het lekkerst was uit de box. Immers, de volgende maand liggen er weer drie nieuwe op je deurmat. Daarnaast kan de ene maand simpelweg beter zijn dan de andere maand. Zo stuurde Baltazar ons hun jubileum-box (50 boxen Baltazar – Gefeliciteerd, mannen!) met de beste wijnen van de afgelopen jaren. Dat is natuurlijk niet helemaal eerlijk vergelijk materiaal. Daarom hier geen matrix met cijfers per wijn (die is er wel uiteraard :))
Ons testpanel bestond uit twee vrienden (oa. buurman Jeroen Lampe – check zijn site Ikbenondernemer.com voor tips bij het starten van je business) en mijn knapste vrouw. Mensen die allemaal met genoegen wijndrinken, maar niet perse expert zijn op wijngebied. De ideale doelgroep voor een dergelijk abonnement. We proefden stuk voor stuk alle wijnen door. Over het algemeen kwamen vooral de wijnen van DeWijnzoekers en Baltazar goed uit de test. DeWijnzoekers hadden deze editie een box met wijnen uit de Cotes Du Rhone. Vooral de witte Viognier van oude stokken was favoriet. Bij Baltazar viel op dat alle wijnen hoog in de lijstjes eindigde, dus over de hele linie goed scoorde. Maar dat mag natuurlijk ook wel met een jubileum-box. Bij Vinobox was er liefde van het testpanel voor de Sloveense Sauvignon Blanc (‘Ik wist niet dat ze daar wijn maakte! Hoe leuk!’) en vielen de vrouwen vooral voor het elegante design van de Biscardo Rosé. Bij Tasteclub kon de Sardijnse (iets uit Sardinië = Sardijnse, toch??) rode wijn bekoren en werd er gesmuld van de bijpassende kaartjes. Overall was er geen enkele wijn die niet met genoegen gedronken werd. En dat mag je an sich ook verwachten van wijn van gemiddeld een tientje+ de fles.
Wijnbox: Welk wijnabonnement moet je nemen?
Kijk, als je het mij vraagt moet je sowieso een van de boxen bestellen, proberen en kijken wat je ervan vindt. Serieus, je kan er geen buil aan vallen en hebt welke box je ook kiest leuke, nieuwe en verrassende wijnen in huis. Daarentegen is het wel leuk om te zien dat elke box voor een andere doelgroep lijkt gemaakt. Je ziet kleine nuance verschillen die de ene box interessanter maken voor een bepaalde doelgroep dan de ander.
DeWijnzoekers – Voor de gevorderde wijnkenner
Te beginnen bij de box van DeWijnzoekers. Deze box biedt voor mij persoonlijk het meeste diepgang. Waarom? Omdat je, zoals eerder gezegd, drie wijnen van een wijnhuis proeft. Dat kan soms compleet verkeerd uitpakken – er zijn een of twee edities geweest die ik minder geslaagd vond – maar in het ergste geval heb je dan in ieder geval iets nieuws ontdekt of iets wat je nog nooit geproefd hebt. En in vrijwel de meeste gevallen zijn de wijnen ook echt van een vrij hoog niveau. Alsof de marge voor DeWijnzoekers zelf niet perse de leidende factor is, maar dat ze het vooral doen om een mooie doos te presenteren. Kortom, het is een beetje een gok zo’n wijnhuis per box, maar het geeft je wel misschien de beste inkijk en het leert je veel. Dus wie moet deze wijnbox nemen? De wijnliefhebber die mogelijk al iets verder gevorderd is in zijn wijnzoektocht. Die eigenlijk al steevast de supermarkt skipt voor wijn en op zoek is naar iets meer diepgang. Niet voor niets kwam de witte wijn van de DeWijnzoekers als favoriet uit de test van het testpanel.
Tasteclub – Voor de beginnende wijnliefhebber
Kijk, die wijnen van Tasteclub kwamen er in deze editie misschien niet als beste uit. Maar dat is dan direct het fijne van een wijndoos, volgende maand wacht er weer een nieuwe! De wijndoos van Tasteclub gaf wel toegankelijke wijnen! Wijnen die je makkelijk schenkt en waar niet direct iemand van schrikt. Daarnaast was de presentatie van de box van Tasteclub flawless, met extra punten voor het prachtige envelopje waar alles in zat. Dit wijnabonnement is er voor de wijnliefhebber die de eerste stappen buiten de supermarkt doet. Die niet direct het diepe ingegooid wil worden, maar op basis van een toffe smaaktest wil kijken waar zijn wijnhorizon ligt. Dicht bij de supermarkt met een makkelijke Spanjaard? Of toch iets verder het spannende in, met een mooie volle wijn uit Sardinië? En bevalt het niet, dan pas je je smaak eenvoudig aan. Een ideale manier om te kijken wat je bevalt in een mooi verpakt geheel!
Tasteclub – Voor de beginnende wijnliefhebber
Baltazar – Voor de wijndrinker met gevoel voor stijl
De wijnen van Baltazar zien er altijd en vrijwel zonder uitzondering gelikt uit. Zo ook het boekje. En de geschreven teksten in het boekje bekken ook lekker. Ja, bij Baltazar weten ze wat ze doen en dat merk je aan alles. En de jongens zijn nog benaderbaar ook. Vind je een wijn niet lekker of juist wel? App ze gewoon, vinden ze leuk. Ik ben er erg over te spreken en heb dankzij Baltazar de afgelopen jaren een paar mooie ontdekkingen gedaan. Niet in de laatste plaats, de ge-wel-dig-e Spätburgunder (Duitse Pinot Noir) van Frederik Janus. Man oh man, wat lekker. Eerlijkheid gebiedt echter ook te zeggen dat ik me heel soms afvraag of Baltazar niet te vaak voor mooie etiketjes gaat (geen schande overigens), maar in de regel zijn de wijnen in topvorm. Baltazar is dan ook het meest ‘de genietbox’ van alle wijnabonnementen en de meest gestylede van het stel. Voor de wijnliefhebber met gevoel voor stijl. Zo’n wijnliefhebber die op termijn wellicht wel 169 euro tegen een wijnkoeler slash box slash lamp aansmijt. Gewoon omdat het kan en nice is. Go Baltazar! Blijf zoals je bent!
Baltazar – Voor de wijndrinker met gevoel voor stijl
Vinobox – Voor de flexibele wijnliefhebber.
Vinobox bracht van alle wijnen de meest in het oogspringende. Een rosé van Biscardo in een stylish fles. Zo’n rosé die dan meteen op je Insta kan. Het stond een beetje in schril contract met de verdere presentatie van de doos. De wijnbeschrijvingen, waar de meeste boxen flink hun best op doen, stonden hier op een doormidden gesneden A4’tje en nodigde niet persé heel erg uit tot lezen. De wijnen waren er echter niet minder om. De rosé was smaakvol en verrassend was de witte wijn uit Slovenië. Dat drink ik nooit en is dan toch een toffe find in zo’n wijnbox. Het testpanel was er best enthousiast over. Als Vinobox nog een klein beetje effort steekt in het verfraaien of verpersoonlijken van het bijgeleverd materiaal, is het een uitstekende box om wat stappen te zetten buiten de supermarkt. Met verrassende wijnen en een – naar eigen zeggen – ingenieus smaakalgortime, kunnen ze jouw smaak omzetten in de perfecte wijnkeuze. Dat kan in meerdere gradaties, want Vinobox biedt als enige de mogelijkheid om te variëren in de chique-heid van de wijn. Van ‘Basic’ via ‘Deluxe’ naar ‘Exclusive’. Oftewel van 29,95 naar 34,94 naar 39,95 per maand. Vinobox is daarmee het meest flexibele abonnement. Ideaal voor degene die op een gegeven moment een stapje hoger wil proeven!
Vinobox – Voor de flexibele wijnliefhebber
Conclusie wijnabonnementen:
Na alle wijnabonnementen gezien, geroken en geproefd te hebben, is er maar een conclusie denkbaar: dit is een goed idee. Je wordt blij van zo’n doos! Welke je moet nemen, hangt af van wat voor soort wijnliefhebber je bent en – jeuktekst incoming – hoe ver je bent in je persoonlijk wijnreis. Na vijf jaar fanatiek wijndrinken, durf ik wel te zeggen dat ik in ieder geval in mijn wijnreis in ieder geval de eerste straten wel uit ben gereden. En dus, vind ik mijn heil meer in de boxen van DeWijnZoekers of Baltazar. Iets meer diepgang, iets meer niveau en vooral bij DeWijnZoekers behoorlijk leerzaam. Wie net begint aan z’n tocht, zou eens kunnen opteren voor Vinobox en Tasteclub, juist vanwege de uitgebreide smaaktesten. Wat je ook doet, probeer dit eens!
Proberen kan extra voordelig via Wiznesswine: – Tasteclub biedt 20% korting op de eerste wijnbox met de code: TCCX2 – Vinobox biedt 30% korting op de eerste wijnbox met de link: www.vinobox.nl/wiznesswine – Baltazar biedt 50% korting op de eerste wijnbox met de code: baltazar50 – DeWijnzoekers bieden 30% korting op de eerste wijnbox. Geen code nodig 🙂
Over dit wijnblog
Naast Instagram blogt wijnblogger Wiznesswine ook hier, op wiznesswine.nl. Heb je tips? Ideëen? Zijn er dingen die je geproefd wil hebben? Van smerige wijn bij de Lidl tot een icoonwijn uit Italië? Ik doe er niet moeilijk over en proef het graag! Email of dm me gerust! Meer weten over wijnblog Wiznesswine en Wim Vis, lees gerust de bio.